Det har varit ett omtumlande, märkligt och för det mesta förskräckligt år för turism- och besöksnäringen, branschen som jag älskar och verkar i. Men nu när det bara är en månad kvar på detta skitår med inställda evenemang, öde arenor, noll resor och när turism- och besöksnäringen, kultursektorn och idrottsrörelser blöder, så måste man ändå försöka hitta lite ljusglimtar. Annars kommer i alla fall min mentala hälsa ta stryk. Finns det något, bara något litet positivt, som kommit ut ur denna eländiga pandemi?

”Kris föder kreativitet” sägs det så fint. Jag ägnar mig en del åt trendspaning och älskar att titta hur andra gör, gärna någonstans i Långtbortistan, så att jag sno ett par takter av deras innovativa kampanjer, produktutveckling eller nya affärer, utan att det märks allt för mycket. Men nu tänkte jag lyfta fram ett par fina, omtänksamma och kreativa lösningar som är väldigt nära mig, dvs i Skåne och mer specifikt i Nordvästra Skåne, mitt lilla paradis på jorden.

Boka julbord i en stuga

Mötesplats Borstahusen lanserade i dagarna möjlighet att boka julbord i en av deras stugor. Här kan man på ett mysigt, ostört och säkert sätt få ett fantastiskt julbord från deras restaurang Erikstorp. Passar perfekt för familjen som vill fly vardagsstress eller det lilla företagets julavslutning.

Foto: Mötesplats Borstahusen

Helsingborgs stad ger 11 000 anställda presentkort i City & på Väla

En nyårsgåva till stadens anställda som är två presentkort som består av 500 kronor presentkort på Väla och 500 kronor presentkort från Helsingborgs City. ” 2020 har varit ett annorlunda och krävande år för många. Vi vill uppmärksamma stadens anställda som vi vet har gjort och gör sitt yttersta i att utföra sina arbetsuppgifter under Coronapandemin. Samtidigt vet vi vilken tuff situation det lokala näringslivet har och vill stötta verksamheter och den lokala handeln”, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Foto: Höganäs kommun

Höganäs kommun beställde mat till förskolor och till sin egen caféteria från lokala krögare

Höganäs kommun var tidigt ute i våras med många insatser för att stötta det lokala näringslivet. En av de mer innovativa var att låta lokala krögare laga mat till kommunens förskolor, vilket testades under våren. Man har också sedan låtit bli att servera egen mat i kommunens caféteria utan erbjuder lokala restauranger att leverera mat till de anställda som beställs via en E-tjänst.

Omtänksamma kunder

Pay it forward, support your local eller kalla det vad du vill. Just nu ser vi ett samhällsengagemang och empati som aldrig förr. Det gläder verkligen och det blir ännu bättre när kunderna dessutom förstår vilken ekonomisk kris denna pandemi orsakar. Här är ett litet exempel på ett meddelande från ett företag till restaurangen KOL & Cocktails i Helsingborg.

Sju nordvästskånska kommuner räddade en flygplats

Det var sju modiga kommuner som i september i år köpte Ängelholm Helsingborgs flygplats och räddade den från nerläggning. Ja, modigt var det, för att man visste att man skulle få mycket kritik för köpet, bland annat pga flygens påverkan på miljön. MEN flygplatsen har en extremt viktig roll i regionens infrastruktur, attraktivitet och tillgänglighet. OCH så länge det inte finns snabbare och smidigare alternativ så kommer flyget spela roll. NU kan kommunerna även vara med och driva utvecklingen mot ett mer klimatvänligt flyg, för det är inte frågan OM utan NÄR el-flyg och mer klimatvänliga alternativ är i drift.

Båstads strategiarbete

Inom kort kommer beslut tas om en ny besöksnärings- och evenemangsstrategi i kommunfullmäktige för Båstad & Bjärehalvön. Båstad är en av våra viktigaste och mest anrika destinationer i regionen. Jag lovar er att den kommer att vara spetsig, ambitiös och framförallt ha viktiga statements i hållbarhetens tecken. Det är tydligt, bland alla de femtio deltagarna i arbetet med strategin, att inställningen till vikten av hållbarhet inom turism har förändrats på bara några månader. Det bådar gott för framtiden!

Photo by Erlend Ekseth on Unsplash

 

Aktiverum hyr ut sina spinning cyklar när ingen vill komma till dem längre

Ett annat kreativt exempel som förhoppningsvis även drygar ut kassan något, är Aktiverums uthyrning av spinning cyklar. När kunderna drar sig för att komma till gymmet och massor av spinning cyklar blir stående utan att någon använder dem kan man för ett par hundralappar i veckan hyra en och ställa i hallen.

Summa summarum: Ja, det finns ljusglimtar i mörkret! Kanske du har fler exempel som du vill dela med dig av? Låt oss hylla våra lokala proffs! Vi behöver alla påminnas om att vi fortfarande kan ägna oss åt tro, hopp och kärlek trots restriktioner!

PS. Och så håller vi tummarna för att HIF blir kvar i Allsvenskan där man hör hemma!

Emma Håkansson

konsult inom turism- och destinationsutveckling