Av: Joakim Ljungqvist

Vd och projektledare

Östsvenska handelskammaren tänker om framtiden

Foto Ulrika Andåker

 

Ett vaccin till julklapp när Östsvenska handelskammaren skriver sin önskelista till jul. Läs Place Promotions Qs and As

 

Om Östsvenska Handelskammaren

Östsvenska Handelskammaren är regionens största affärsnätverk med cirka 900 medlemsföretag som har uppskattningsvis 50 000 medarbetare.

Vi har kontor i Norrköping och Linköping men våra möten sker överallt i regionen som innefattar Östergötland, Sörmland och Gotland. Maria Björk Hummelgren är näringslivspolitisk chef.

 

Vem är du Maria?

Jag är näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren. Brinner för regional utveckling och goda förutsättningar för näringslivet.

Handelskammaren samlar över 900 regionala företag – vilka är era vanligaste frågor och synpunkter från det regionala näringslivet, mot bakgrund av rådande Corona-pandemi?

(Nja, vi samlar knappt 900 företag, vi gav ju bort ett antal när vi delade Sörmland mellan oss och Mälardalens Handelskammare – men vi jobbar för att nå över 900 och än fler!). Handelskammaren är näringslivets röst i vår region. Just nu är det många medlemmar och företag som har det kämpigt och vi driver frågor på både lång och kort sikt för att stötta alla företag. Fortsatta offentliga investeringar i byggnation och infrastruktur är väldigt viktigt, och att kommuner och regioner fortsätter att underlätta för företag att bedriva sin verksamhet. Företagare kan också hjälpa varandra genom handel och affärer – just nu exempelvis är en bra idé att köpa presentkort till sina medarbetare hos en annan näringsidkare!

 Vilka tydligaste verksamhetsförändringar upplever du för er på Handelskammaren under rådande Corona-pandemi?

Handelskammaren är en mötesplats. Vanligtvis är våra lokaler välbesökta och här kan medlemmar nätverka, dricka kaffe och läsa tidningarna, ha möten och konferenser eller gå på utbildningar och seminarier. Nu ska vi inte ses fysiskt och vi har ställt om mycket aktivitet till digitala alternativ. Det har vi gjort bra, samtidigt innebär restriktionerna att vi inte kan ta hand om gästerna riktigt på samma sätt som vi vill och brukar – men jag hoppas medlemmarna känner lite av värmen genom skärmen!

Hur är din framtidstro för regionens näringsliv?

Den är mycket stark. Vår region (Östergötland, Sörmland och Gotland) har ett fantastiskt läge där vi inom tre timmars radie har tillgång till 80 procent av Sveriges företag och befolkning. Närheten till Stockholm är en guldposition ur ett näringslivsperspektiv. Vi har ett brett näringsliv med vass spets inom industri, visualisering, tech och gröna näringar. Vi har tillgång till ett universitet i framkant, otroligt vackra miljöer med mycket vatten, skogar, skärgård och öppna landskap samt ett rikt kultur- och nöjesliv. Sedan måste vi bli bättre på att marknadsföra alla våra tillgångar och förutsättningar, så fler får upp ögonen för vår region.

Vad önskar du dig helst av allt i julklapp?

Får man önska sig ett vaccin i julklapp? Så vi får ett slut på covid-19… och så vore det roligt med någon inslagen överraskning att se fram emot kanske?